Walt Disney

Kalle Anka och Soliditet tryggar Disneys krediter

Tack vare kredittjänster från Soliditet vågar Walt Disney Company Nordic ha en ovanligt generös kreditpolicy. Men man har också god hjälp av de älskade Disney-figurerna – en del kunder prioriterar fakturor från Walt Disney framför andra. Tänk dig att du ägde en butikskedja som sålde DVD-filmer. Skulle du då ta risken att inte längre få leveranser från Walt Disney? Knappast!

– Visst är det en hel del som prioriterar våra fakturor. Men vi har inget monopol. Butiker kan alltid hitta någon grossist att köpa av i stället, påpekar Claes Kuntze, nordisk kreditchef på Walt Disney Company Nordic i Stockholm. Slutsats: det behövs även ett grundligt kreditarbete. Till det använder Walt Disney företagsinformation från Soliditet. På Solsidan hittar man upplysningar, och man väljer alltid Standard-nivån, den mest kompletta.

– Vi tittar mest på nyckeltal i boksluten, vid större affärer även i halvårsboksluten, och på betalningshistoriken, som i Paydex. Och naturligtvis på ratingen, den är mycket tillförlitlig, tycker han.

Claes och de fyra handläggarna, en per nordiskt land, jobbar proaktivt och tar reda på mer om kunderna, mestadels grossister och butikskedjor, än man behöver för stunden. Det har visat sig vara en klok strategi, kreditförlusterna är låga.

– Även den överblick vi får över kundstocken med Portfolio Manager bidrar till att vi törs ha en generös kreditpolicy, slipper tacka nej till kunder och kan koncentrera oss på vår försäljning, berättar han. Walt Disney har samtliga sina runt 1 500 kunder i Norden på bevakning, Business Monitoring, hos Soliditet och man är i denna mest intresserad av ratingförändringar.

– Drygt halva vår försäljning består av filmer, allt från Toy Story till Desperate Housewives, men vi säljer också många spel, och merchandise av olika slag, berättar han. Beställningarna kan vara på miljonbelopp och högsäsong är det under hösten, när alla lager ska fyllas inför julhandeln.

– Vi kräver nästan aldrig förskottsbetalning och liknande. Men givetvis måste vi dra åt limiterna ibland, på mindre solida kunder, konstaterar Claes Kuntze.

Fakta om Walt Disney

Walt Disney Company Nordic AB bildades 2010, när tidigare Walt Disney-enheter i Norden slogs ihop. Walt Disney har haft verksamhet i Norden sedan 1960-talet, men Kalle Anka har funnits via licens sedan 1948. Företaget grundades 1923 i Burbank, Los Angeles, USA, där än i dag dess huvudkontor ligger.

Walt Disney Company Nordic omsatte 2010 drygt 1 miljard kronor och har 85 anställda på huvudkontoret i Stockholm, samt nästan lika många på olika säljkontor runt om i Norden. VD är Casper Bue Björner.

Läs gärna mer på www.disney.se

 

Svårt att hitta?

Se webbkartan
Kundservice: 08-558 059 00
 
© Soliditet 2018. All Rights Reserved