Norrköp

En anrik butik med moderna visioner

Entrédörrarna till ICA Supermarket Norrköp glider åt sidorna och du känner dig genast välkommen i den välsorterade butiken. Direkt vid ingången står en gedigen trävagn till brädden fylld av lockande erbjudanden. Här går det att köpa rökta skinkor och lagrade ostar som du knappt trodde fanns. Här möts du av kvalitetstränad personal och en stolt butiksägare. Och stolt kan han vara, Håkan Engström. Hans butik har Soliditets högsta rankning, AAA (Trippel-A)

Gratulerar till det, Håkan! Vad är din spontana kommentar?
– Tack! Det är kul med en officiell bekräftelse på vår ekonomiska stabilitet. Första gången vi uppmärksammades av ett kreditvärderingsföretag var faktiskt redan på 80-talet.

Vad är nyttan med att visa denna ekonomiska stabilitet?
– För våra leverantörer av varor och tjänster signalerar det att man här får betalt på rätt sätt. För vår personal visar det på att vår kapacitet att betala löner, försäkringar, arbetsgivaravgifter och så vidare är uthållig. För kunden ger det kanske en tanke om att företaget sköter sina åtaganden som gäller mot myndigheter och kontrollorgan.

Tror du inte att man kan tolka den här ekonomiska tryggheten som låg riskbenägenhet?
– Alldeles säkert, bland de 94 procent av företagen som inte når högsta kreditbetyg förekommer säkert sådana kommentarer – och så är det. Vi väntar lite längre med investeringar så att vi med marginal klarar vårt engagemang. Detta sätt att se på affärer kommer från min uppfostran och det gäller även mina privata åtaganden.

Hur ser du på moral och etik i affärsvärlden?
– Det blir kanske präktigt i överkant att gå in på detaljer här, men det är två företeelser jag reagerar mot. Dels girigheten, och jag tänker då i första hand på bankernas koncernledningar och inte på de lokala bankkontoren. Kombinationen av höga löner och bonussystem har tagit orimliga proportioner. Detta förekommer även inom andra branscher. Och dels illojal konkurrens. Priset på varor och tjänster består av många delar: löner, semesterersättning, moms, avtalsförsäkringar, tillsynsavgifter, certifieringar … Ja, listan är lång. Detta är självklart för de flesta, men brister man i någon del skapar man konkurrensfördelar som är osunda.

Någonting du vill tillägga angående ert fina betyg hos Soliditet?
– Även om en sådan hög ranking inte är någon prioriterad inriktning hos oss, så är det ett viktigt bevis för oss, våra kunder och leverantörer att vi kan leva upp till den höga standard som vi vill hålla. Även om vi också ibland misslyckas i något kundmöte så är i alla fall ambitionen kristallklar.

Norrköp är en anrik butik som funnits sedan 1963 och har många trogna stamkunder. Men det betyder inte att allt står och stampar på samma ställe, tvärtom. Just nu håller entrén på att byggas om, vilket kommer att medföra utökat utrymme för en utveckling av sortimentet och en näthandel är under uppbyggnad. I somras certifierades butiken enligt branschens kvalitetsnormer. Fler och fler upptäcker även butikens cateringkunnande.

Håkan Engström börjar se slutet på sin långa karriär som handlare och är nu mån om att butiken drivs vidare i samma anda som han och övriga medarbetare har skapat. Arbetet med att lämna över driftansvaret till den yngre generationen görs därför grundligt och i lugn takt. Det här är ICA-butiken som vill bevara, modernisera och kvalitetssäkra på en och samma gång.

 

Svårt att hitta?

Se webbkartan
Kundservice: 08-558 059 00
 
© Soliditet 2018. All Rights Reserved