E.ON Försäljning AB

Växer vidare med stabil kreditström

E.ON Försäljning AB har över 800 000 kunder och har framgångsrikt automatiserat större delen av sitt kreditarbete via beslutsstödet Decision Support från Soliditet. E.ON:s huvudkontor ligger vid skyskrapan Kronprinsen i Malmö. De skånska ränderna går inte ur, trots att E.ON numera är väl representerat i hela landet.

– Vi får nya kunder hela tiden. Det är oftast vårt ansvarstagande, vårt miljöarbete, vår service och kunskap som lockar, förklarar Magnus Ekentoft, chef för finansiell controlling på E.ON Försäljning. De flesta företag har högst några hundra kunder, men E.ON har över 800 000, varav drygt 100 000 företag. Men nästan allt kreditarbete sköts av 15 personer på E.ON:s kundtjänst, med Soliditets beslutsstöd Decision Support framför näsan.

– Via person- och organisationsnummer får de genast upp aktuell kreditinformation och kan i de allra flesta fall godkänna förfrågningarna på en gång, berättar Magnus.

I Ellagen tas sociala hänsyn, och E.ON stänger sällan av elen hos privatkunder som inte betalar sina elräkningar. Fokus ligger på att hjälpa kunderna. Företagsmarknaden är däremot normal, och alla nya avtal med E.ON föregås av en oftast automatisk kreditprövning, via kundtjänsten. Knepiga ärenden avgörs av Magnus med hjälp av Solsidans information om trender bland nyckeltalen, betalningsanmärkningar, rating och annat.

– Men har ett företag betalat sina E.ON-räkningar prickfritt i alla år godkänner vi det, även om det har C-rating, berättar han.

Kundstockens megaformat har gjort att E.ON rationaliserat Bevakningen från Soliditet och man får bara e-post av akut natur, som om dramatiska ratingfall och konkursansökningar hos sina 6 000 största företagskunder.

– De kontinuerliga uppdateringarna i Decision Support ger oss full koll i vårt vardagliga arbete. Vi frågar om samarbetet med Soliditet lönar sig för E.ON, men av Magnus Ekentofts svar förstår vi att frågan är lite dum.

– Självklart. Lönade det sig inte skulle vi avsluta det redan i dag och det tänker vi absolut inte göra.

Fakta om E.ON

E.ON Sverige AB:s föregångare Sydsvenska Kraftaktiebolaget, senare Sydkraft, grundades redan 1906. Tyska E.ON köpte Sydkraft 2001 och sedan även Graninge införlivats 2004 fick bolaget 2005 sitt nuvarande namn. VD är Jonas Abrahamsson.

E.ON Sverige är en del av E.ON AG, världens största privatägda energikoncern med nära 90 000 anställda och en omsättning på 82 miljarder euro (2009). Huvudkontoret ligger i Düsseldorf i Tyskland.


Läs gärna mer på www.eon.se

 

Svårt att hitta?

Se webbkartan
Kundservice: 08-558 059 00
 
© Soliditet 2018. All Rights Reserved