Däckia AB

Vågar växa vidare med små kreditförluster

Däckia fick nya ägare 2009, och har sedan dess växt snabbt. Till största delen via uppköp, i samband med vilka det görs kontroller av kundsupportchefen Anna Brunell och hennes fem kreditkunniga kolleger.Däckbranschen är relativt utsatt för dåliga betalare, men Däckia törs växa utan risk för större kreditförluster. Tack vare ett fiffigt och decentraliserat kreditarbete med hjälp av Soliditet.

– Vi tittar med hjälp av Solsidan hos Soliditet igenom företagens reskontra, särskilt på företagskundernas rating. Men även de med många kunder med C-rating ingår nu i Däckia, med beslutsstödet Decision Support kan vi styra upp deras kreditarbete, förklarar Anna. Så har Däckia redan gjort med sina 80 egna verkstäder landet runt. Medarbetare på varje verkstad genomför kreditkontroller och kan fatta de allra flesta kreditbeslut själva. De knappar in organisationsnumren på sin skärmar och får svar direkt. Oftast ett OK, inklusive en lämplig limit.

– Men varje dag får vi åtminstone några frågor från verkstäderna. Vår kreditmall är relativt stram, eftersom vår bransch tyvärr är relativt utsatt för dåliga betalare.

Inte ens AAA-företag går automatiskt genom systemet. Däckia vet av erfarenhet att även ultrasolida företag kan övertas av skojare, och är uppmärksamma på styrelseförändringar.

– Det är dock sällsynt att vi inte låter ett AAA-företag handla mot kredit. Generellt är ratingen ett mycket tillförlitligt instrument, tycker Anna. Även i den Bevakning som Däckia har av samtliga sina runt 50 000 företagskunder, där de största är leasingbolag av olika slag, ingår Styrelseförändringar som en viktig parameter, liksom Ratingfall och försämringar av betalningsindexet Paydex.

Men via Solsidan går det fort att fatta beslut, och Anna och hennes kolleger kan övergå till sina andra arbetsuppgifter i Däckias ovanligt platta organisation, där principen om hjälpsamhet är överordnad alla hierarkier. Däckia har klart mest att göra i däckbytestider vår och höst.

– Men genom att vi är proaktiva jämnar vi ut arbetsbördan. En växande andel av däcken beställs eller säljs långt innan de väl byts, förklarar Anna Brunell.

Fakta om Däckia

 I det breda sortimentet ingår däck för allt från stora entreprenadmaskiner till skottkärror. Framgångssagan inleddes 1965, när företaget Ringcentralen i Bollnäs AB grundade en regummeringsanläggning,(som nu producerar runt 25 000 däck per år) och först 1994 fick Däckia sitt nuvarande namn. Däckia ägs sedan 2009 av den svenska private equity-fonden Procuritas Capital Investors IV.

Däckia-kedjan omsatte 2010 över 1 miljard kronor och har mer än 500 anställda. Huvudkontoret ligger i Täby i norra Stockholm och VD är Pär Landberg.


Läs gärna mer på www.dackia.se

 

Svårt att hitta?

Se webbkartan
Kundservice: 08-558 059 00
 
© Soliditet 2018. All Rights Reserved