Ahlsell AB

Växer vidare med integration och rating

Rating, integration med Soliditet och noggrannhet. Med dessa tre grundpelare undviker Ahlsell fula fiskar och törs fortsätta växa, med bibehållna låga kreditförluster. Inget nordiskt företag säljer så många tekniska prylar som Ahlsell. Men man vänder sig enbart till proffs och är inte lika kända som gör-det-själv-jättarna.

– Men alla hantverkare i Sverige vet vilka vi är, konstaterar Anders Kvarnmyr, kreditchef på Ahlsells huvudkontor i Stockholm. Anders talade på Soliditets Diamond Awards-gala i höstas. Om rating, och det var ingen tillfällighet. Ahlsells kreditarbete bygger till mycket stora delar på Soliditets rating, vilken Anders Kvarnmyr finner mycket tillförlitlig.

Ahlsells kreditförluster är på en låg nivå. Det tackar han den lyckade integrationen med Soliditets tjänster för.

– Vi har alltid aktuell information om alla våra kunder i vårt affärssystem, vilken via vår mall integreras i vår kreditpolicy. Och med en snabb koll i Business Monitor varje morgon får vi de senaste nyheterna pedagogiskt presenterade, och kan sätta in åtgärder i tid, berättar han. Pedagogiskt är ett ord Anders Kvarnmyr gärna använder när han pratar om Soliditet. Inte minst när han talar om ratingen.

– Ja, skalan från AAA till C är så omedelbart begriplig, jämfört med alla poängsystem baserade på siffror. Våra säljare tar till sig ratingen direkt och kan genast börja använda den.

Ibland beviljar Ahlsell smärre krediter även till företag med rating C. Det törs man mycket tack vare att man integrerat även sitt interna informationsnät. Merparten av samtalen till Ahlsells sex man starka kreditenhet kommer från företagets säljare landet runt.

– Vi kompletterar ratingen med information från dem som har direktkontakt med våra nära 50 000 kunder. De vet ibland till och med mer än Solsidan, påpekar han med ett leende. Generellt sett är dock Ahlsells kreditpolicy relativt strikt. I vissa av de branscher där Ahlsell har sina kunder finns det tyvärr en del oseriösa aktörer. Noggrannhet är ett absolut måste, och Ahlsell tar ut närmare 10 000 kreditrapporter från Solsidan per år.

– Vi granskar alla nya kunder och även många gamla. Bland annat vilka som sitter i styrelserna, det är viktigt om man vill vara säker på att få betalt, säger Anders Kvarnmyr.

Fakta om Ahlsell

 Ahlsell finns också i Danmark, Estland, Finland, Norge och Ryssland. Ahlsells föregångare, Bernström & Co, grundades redan 1872 i Stockholm, men det är först under de senaste 25 åren som Ahlsell har växt kraftigt. Företaget ägs sedan 2005 av private equity-bolagen Cinven och Goldman Sachs.


Ahlsell-koncernen omsatte 2010 cirka 19 mdr kr och har ungefär 4 500 anställda. Huvudkontoret ligger i Stockholm och koncernchef är Göran Näsholm.

Läs gärna mer på www.ahlsell.se

 

Svårt att hitta?

Se webbkartan
Kundservice: 08-558 059 00
 
© Soliditet 2018. All Rights Reserved